Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 5. Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 166, 167, 168, 169 Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Soruları ve Cevapları

Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı 

Size göre meslek sahiplerinde olması gereken ortak özellikler nelerdir?

  • Cevap: Meslek sahiplerinin sahip olması gereken özellikler dürüst olmaları, doğru olmaları, çalışkan olmaları, üretken olmaları, topluma fayda için çalışmaları şeklindedir. Böylece mutlu ve huzurlu bir toplum inşa olabilir. Barış ve güven ortamı sağlanabilir. Adalet ortamı tesis edilebilir. Ticari, iktisadi ve mali gelişmeler kalkınmaya da yol açar. Böylece adil ve ahlaklı bir ticaret yapılmış olur. Meslek icra etmek yetenek işidir.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı 

Günümüzde lonca teşkilatına benzer faaliyetler yürüten kurum ve kuruluşlar hangileridir? Bu kurum ve kuruluşlar hangi faaliyetleri yürütmektedir?

  • Cevap: Lonca teşkilatları mesleklerin en iyi şekilde yapılması işçi haklarının korunması ve sağlanması için kurulan teşkilatlar olarak tarihte faaliyet göstermiştir:

Türkiye Orman, Topraksu, Tarım ve Tarım Sanayii İşçileri Sendikası
Türkiye Orman İşçileri Sendikası ORMAN-İŞ
Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası
Türkiye Maden İşçileri Sendikası
Genel Maden İşçileri Sendikası
Türkiye Petro Kimya Lastik İşçileri Sendikası
Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası
Deri,Dokuma ve Tekstilden Yapılan Her Türlü Giyim Eşyası İşleme Yerleri İşçileri Sendikası
Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası
Türkiye Selüloz, Kağıt ve Mamulleri Sendikası
Türkiye Telekomünikasyon, Posta, Telgraf, Telefon, İletişim, Bilişim, Çağrı Merkezi, Radyo, Televizyon İşçileri ve Hizmetlileri Sendikası
Türkiye Basın ve Yayın İşçileri Sendikası

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı 

Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız ve sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Ahilik kültürünün yaşatılması neden önemlidir?

  • Cevap: Ahilik kültürü, toplumsal huzurun ve refahın sağlamasında da önemi inkar edilemez bir gerçektir.
    Bizi biz yapan değerlerden birisi olan Ahilik Kültürünü toplumun bütün katmanlarını yaymalıyız. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren Ahilik Kültürünü yaşatmak hepimizin bir görevidir. Böylece hem esnaf ahlakının gelişmesi hem de toplum içinde dayanışmanın artması sağlanmış olacaktır. 

2. Osmanlılar zamanında terzilik yapan bir esnaf olsaydınız çırağınıza hangi tavsiyelerde bulunurdunuz? Neden?

  • Cevap: Öncelikle işini doğru yapmasını, işini sevmesini doğru yoldan şaşmamasını verdiği sözü de ne olursa olsun tutması tavsiyesinde bulunurdum. 

3. Günümüzde önemini kaybetmiş veya yok olmaya yüz tutmuş meslekler nelerdir? Bu mesleklerin ustalarına ulaşıp ya da araştırıp mesleklerinin özellikleri ile ilgili bilgiler alınız.

  • Cevap: Günümüzde önemini kaybetmiş veya yok olmaya yüz tutmuş meslekler, yoğurtçu, zerzevatçı, eskici, nayloncu, demirci, terzi, iplikçi, tuhafiye, kalaycı gibi mesleklerdir. Bunlar artık endüstriyel olan ve insanlara daha ucuz ve kolay bir şekilde ulaştırılan ürünleri sağlamaktadır.

4. Günümüzde önemli hâle gelen meslekler nelerdir? Bu meslekleri yapanlar hangi eğitimden geçmişlerdir?

  • Cevap: Günümüzde öne çıkan meslekler, öğretmenlik, avukatlık, doktorluk, diyetisyenlik, yazarlık, yeni medya alanında görev alma, içerik üretme, danışmanlık gibi mesleklerdir. Hizmet alanlarının yoğun olarak istihdam alanı olması insanların üretimden çok bürokratik işlemlerle ilgili olarak kendini geliştirmesidir.

5. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri hangileridir? Bunların meslek etiği konusuna verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap:Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ-TMMOB
TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ (TTB)
TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ (TEB)
BAROLAR BİRLİĞİ

6. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan okullar hangileridir? Bunların meslek eğitimine verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Endüstri Meslek Liseleri, Meslek Yüksek Okulları, Üniversiteler gibi kurumlar sayılabilir. 

7. İleride hangi mesleği yapmak istersiniz? Neden?

  • Cevap: Öğretmen olmak isterdim. Çünkü öğretmen olarak bu ülkeye faydalı, yararlı ahlaklı öğrenciler yurttaşlar yetiştirmek isterdim. 

8. Yapmak istediğiniz mesleğin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: İnsanlarla iç içe olmak isterdim. İnsanlara faydamın dokunabileceği bir mesleği edinmek iyi olurdu. Çünkü insanın olduğu yerde paylaşım vardır. 

9. Meslek sahibi olma aşamasında nasıl bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekmektedir?

    • Cevap: Öncelikle mesleği tanıma meslek ile ilgili araç gereçleri tanıma ne işe yaradıklarını öğrenmek gerekmektedir. Çıraklık yaparak öğrenerek yapabiliriz bunu. Ardından yıllar yılı bir çok tekrardan sonra artık o mesleği ustaca yapmayı öğreniriz. Kendimizi geliştirmek için de her zaman bilgimizin üstüne bir şeyler ekleriz. 

10. Meslekte iyi olmak kadar iyi bir insan olmak neden önemlidir?

  • Cevap: Çünkü meslekte iyi olmak yetmez aynı zamanda iyi ahlaklı düzgün karakterli de olunmak mecburiyeti vardır. 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı 

Aşağıda verilen kelimeleri kullanarak Ahiliği ya da Lonca Teşkilatını tanıtıcı bir yazı yazınız.

paylaşmak | helal | kadı | hassasiyet | gelenek | meslek | disiplin | Ahi | yamak | usta | kalfa | çırak

  • Cevap: AHİLİK TEŞKİLATI TOPLUMUN CAN DAMARIDIR

Paylaşmak, bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimizdir. Geçmişten günümüze insanların paylaşmak için bir çok dernek veya kurum açtıklarını, bu kurumlar aracılığı ile içinde bulundukları topluma faydalı ve yararlı birer vatandaş olduklarını görürüz. Bu kurumların mesleki becerisi, Gelenek ve görenekleri hatta hassasiyetleri- yamak-ahçı, kadı,  gibi kavramları da gelişmiş olup ona göre günlük politika üretebilmektedirler.

Aşağıdaki kavram haritasında boş bırakılan yerleri doldurunuz.

  • Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 5. Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 166, 167, 168, 169 Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Sosyal Bilgiler Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
27
clap
12
love
10
angry
6
sad
5
unlike
2
happy
0
confused

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!