Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

5. Sınıf Meb Yayınları Güzel Ülkem

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Ülkem, Kültürüm ve Tarihim Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 Güzel Ülkem Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Güzel Ülkem

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

Ülkemizi her yıl milyonlarca yabancı turist ziyaret etmektedir. Ülkemizi neden çok sayıda yabancı turist ziyaret etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü ülkemiz geçmişten bugüne bir çok büyük medeniyetin kurulduğu bir coğrafyadır. Bir çok medeniyet bir çok tarihi bina ve tarihi eser bırakmıştır. Turistler hem o medeniyetleri hem de ülkemizin coğrafi güzelliklerini tanımak, gezmek için ülkemizi ziyaret etmektedirler.

Ülkemiz; çok çeşitli doğal güzelliklere sahiptir. Doğal güzelliklerimizin yanında tarihî eserler yönünden de oldukça zengin bir mirasa sahibiz. Çünkü ülkemizde Osmanlı, Selçuklu, Roma gibi birçok devlete ait eserler bulunmaktadır. Çevremize baktığımızda mutlaka bir doğal güzellik ve tarihî bir mekân ya da eserle karşılaşırız. Aşağıda doğal varlık ve tarihî eser türlerine örnekler verilmiştir. Siz de boş bırakılan yerlere örnekler yazınız.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı

Tarihî eserler ülkemizin kültür hazineleridir. Bu hazinelere zarar verenleri uyarmalı, tarihi mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu konuyla ilgili aşağıdaki haberi okuyunuz. Haberin altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Edirne’deki Tarihî Çeşmeler Tehdit Altında!

Osmanlı dönemi mimarisini günümüze taşıyan tarihî çeşmeler üzerlerine yazılan duvar yazıları nedeniyle tehdit altında.

1. Sizin çevrenizde de zarar gören eserler var mı? Varsa kimler, nasıl zarar vermiştir?

  • Cevap: Var. Geçmiş zamanlarda yapılmış bir mescit var. Bu mescit biraz yıpranmış. Ama bu mescidin duvarları kırılmış, üstüne yazılmış ne yazık ki bahçesine çöpler atılmıştır.

2. Tarihî eserleri korumak için hangi önlemler alınmalıdır?

  • Cevap: Halk bilinçlendirilmelidir. Broşürler basılmalıdır. İnsanlara bu konularla ilgili seminerler brifingler verilmelidir. Bir de görevli sayısı arttırılmalıdır. Çünkü çoğu tarihi eserin olduğu yerde güvenlik görevlisi olmadığı için eserlere zarar verilmektedir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı

Çevremizdeki doğal güzellikleri ve tarihi eserleri tanıtmaya başlamadan önce bakalım ülkemizin farklı yerlerinde yaşayan arkadaşlarımız kendi çevrelerini nasıl tanıtmışlar? Onların tanıtımlarını okuyarak kendi tanıtımımız için ip uçları elde edelim.

  • Cevap: Sizlere geçen yıl taşındığımız İstanbul’u tanıtacağım. İstanbul; cami, saray, türbe, hamam, konak gibi çok sayıda tarihî esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserlerden beni en çok etkileyen Mimar Sinan’ın yaptığı Süleymaniye Camisi’dir. Estetik açıdan son derece zarif dört minaresi ile çok uzaklardan dahi görülebilmektedir. Avlusu, şadırvanı ve yüksek kubbesi ile son derece etkileyicidir. İstanbul’da çok sayıda müze bulunmaktadır. Bunların en önemlisi Topkapı Sarayı’dır. Topkapı Sarayı Müzesi’nde antika saat, mutfak eşyası, tablo gibi hayranlık uyandıracak pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Şehrimiz doğal varlıklar bakımından da zengindir. Şehri ikiye ayıran Boğaz, çevresindeki tarihî yalılarla eşsiz bir manzara sunmaktadır. Ziyaretçilerin sıklıkla uğradığı bir yerdir. Vapurlarla ulaşabileceğiniz Adalar’da tarihî eserleri görmek, yüzmek ve piknik yapmak mümkündür. Tüm bu özellikleriyle İstanbul ülkemizin en çok ziyaret edilen şehri durumundadır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

Tanıtılan yerler ile yaşadığınız yer arasında hangi benzerlik ve farklılıklar bulunmaktadır? Söyleyiniz.

  • Cevap:

Benzerlikler: Denizin olması, Caminin olması, Yerleşim yerlerinin içinde bulunmaları

Farklılıklar: Denizin olmaması, farklı coğrafyaların olması…

SIRA SİZDE

Yaşadığınız yeri turistlere tanıtacak bir broşür hazırlayacaksınız. Önce çevrenizdeki doğal varlıklar ile tarihi eserleri belirleyiniz. Daha sonra araştırma yaparak belirlediğiniz yerleri tanıtıcı kısa yazılar yazınız. Tanıttığınız yerlere ait fotoğraf ve resimleri yerleştirerek broşürünüzü tamamlayınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’un tarihi ve doğal güzellikleri hakkında size bilgi vermek istiyorum.

TOPKAPI SARAYI

1453 yılında Bizans İmparatorluğunu yıkarak başkenti olan Konstantiniyye’yi(İstanbul) fetheden Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478 yılında yaptırılan saray Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. 400 yıl boyunca Osmanlı padişahlarının devleti yönettiği saray ana merkez olmuştur. İstanbul’un Sarayburnu semtinde yer alan Topkapı Sarayı’nda padişaların kişisel eşyalarının yanı sıra, Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, ayak izleri, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi gibi önemli emanetlerin bulunduğu Kutsal Emanetler Dairesi’yle büyük ilgi çekiyor.

AYASOFYA CAMİİ VE MÜZESİ

İmparator Justinianos (527-565) tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) İsidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios’a yaptırılmıştır. Tarihçi Prokopios’un aktardığına göre, 23 Şubat 532 yılında başlayan inşa, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve kilise 27 Aralık 537 yılında törenle ibadete açılmıştır. Kaynaklarda, Ayasofya’nın açılış günü İmparator Justinianos’un, mabedin içine girip, “Tanrım bana böyle bir ibadet yeri yapabilme fırsatı sağladığın için şükürler olsun” dedikten sonra, Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı geçer. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettikten sonra camiye dönüştürdüğü Ayasofya Müzesi görkemli ve büyüleyici mimarisiyle turistlerin yoğun ilgisini çeken mutlaka görülmesi gereken bir eserdir.

YEREBATAN SARNICI

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, Fatih Sultan Mehmet döneminde de bir süre aynı şekilde kullanılmıştır. Ayasofya’nın günybatısında yer alan sarnıç, 9.800 metrekarelik bir alana sahip. 100 bin ton su depoloma hacmiyle oldukça etkileyici yapı olan Yerebatan Sarnıcı sütunlarının üzerinde bulunan şekillerin gözyaşlarını andırması, Büyük Basilika yapılırken kaybedilen bir çok kölenin dramını temsil etmesi açısından önem taşıdığı ise efsane ve rivayetler arasındadır. Yerebatan Sarnıcı, 1987 yılından beri bir müze olarak kullanılıyor.

KIZ KULESİ

İstanbul Boğazı’nın göz bebeği niteliğinde olan ve Üsküdar’ın Salacak Sahili açıklarında bulunan Kız Kulesi, küçük bir ada’nın üzerinde inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. İlk binası savunma alanı olarak Antik Roma Dönemi’nde inşa edilen yapı Bizans ve Osmanlı Dönemi’nde farklı amaçlar için kullanıldı. 360 derece panoramik İstanbul manzarasıyla mutlaka görülmesi gereken mekanlardandır. Kız Kulesi, yıllara meydan okuyan mimarisiyle 1995 yılından beri bir müze-restoran olarak hizmet veriyor.

GALATA KULESİ

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de inşa edilmiştir. İlk önce fener kulesi olarak tasarlanan yapı, Osmanlı Dönemi’nde barınak daha sonra ise bir yangın gözleme kulesi olarak kullanıldı. IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı’nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi’nden Üsküdar-Doğancılar’a uçmuştur.Galata Kulesi 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne dahil edildi.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

Aşağıdaki tabloyu çevrenizde bulunan doğal varlıkları, tarihî mekânları ve yapıtları göz önüne alarak doldurunuz.

  • Cevap:

Yaşadığım çevre ve yakınlarındaki tarihî yerler ve doğal güzellikler: Kuş Cenneti Milli Parkı,  Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya, Kız Kulesi, Sultan Ahmet Cami.

Haritada ziyaret ettiğim yerleri veya daha önce ismini duyduklarım: İzmir Antik Kenti, Truva, Asos, Hattuşaş, Yedigöller Milli Parkı, Halikarnas, Antalya Olimpos, Zeugma, Çatalhöyük.

Aşağıdaki tabloyu çevrenizde bulunan doğal varlıkları, tarihi mekânları ve yapıtları göz önüne alarak doldurunuz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Sosyal Bilgiler Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!