7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 7. Ünite Ülkeler Arası Köprüler Sayfa 214, 215, 216, 217 Biz Konuksever Bir Milletiz Etkinlik Soruları ve Cevapları
Biz Konuksever Bir Milletiz Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı
Dünyanın birçok yerinde ülkemiz insanlarından söz edildiğinde “konuksever” ifadesi kullanılmaktadır. Ülkemizdeki herkes konuksever midir? Bu ifade bir kalıp yargı mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Ülkemizdeki her insanın konuksever olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak kültürümüz gereği çoğunlukla öyleyizdir. Bir misafiri en iyi şekilde ağırlamak isteriz. Bu nedenle onu en rahat yere oturtur, en güzel ikramlarda bulunuruz. Bu yüzden tüm dünya Türk insanlarını konuksever olarak tanımaktadır. Bu bir kalıp yargıdır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı
Kalıp yargının özelliklerini göz önünde bulundurarak bir arada uyum içinde yaşamaya engel olabilecek bir kalıp yargı örneği söyleyiniz.
- Cevap: Tüm erkeklerin futbolu sevdiğini düşünmek veya tüm kızların modaya çok önem verdiğini sanmak kalıp yargılardır. Bu nedenle güzel giyinmeyen kızlar veya top oynamak, maç izlemek istemeyen erkekler toplumda dışlanmaktadır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 216 Cevabı
Haberi okuyunuz ve sorulan cevaplayınız.
Mültecilere Karşı Yargılar Sanatla Kırılabilir
T.C. içişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdürlüğünün 2018 verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon mülteci bulunuyor. Geçici barınma merkezlerinde 210 bin 177, bu merkezlerin dışında ise 3 milyon 331 bin 395 kişi var. 2017 verilerine göre dünyada her gün 44 bin 400 insan yerinden ediliyor. Bu veriler etrafında, göç, mültecilik, birlikte yaşama gibi kavramların tanımı sürekli güncelleniyor. Toplumların bir kısmı yabancıların varlığını şiddetle reddederken bazıları ise eşitlik ilkesini benimsiyor. Toplumlarda mültecilere karşı kulaktan dolma bilgilerle edinilmiş kalıp yargı ve ön yargılara dayak ayrımcı ve dışlayıcı davranışların kırılması gerekiyor…
1. Haberde adı geçen rapora neden ihtiyaç duyulmuştur?
- Cevap: Toplumlarda mültecilere karşı kulaktan dolma bilgilerle edinilmiş kalıp yargı ve ön yargılara dayalı ayrımcı ve dışlayıcı davranışların kırılması gerektiği için ihtiyaç duyulmuştur.
2. Sizce sanat faaliyederinin bir arada uyum içinde yaşamaya katkıları neler olabilir?
- Cevap: Sanat evrensel bir dildir. İnsanlar birbirlerinin resmine, müziğine veya heykeline bakarak duygu ve düşüncelerini paylaşabilir. Böylece onları anlar ve onlarla birlikte yaşamaktan duyduğu rahatsızlık sona erer.
3. Toplumda mültecilere karşı ön yargıları kırmak için başka neler yapılabilir?
- Cevap: Çeşitli festivaller ve kutlamalar yapılabilir. Gezi programları, toplu yemekler veya bir oyun parkı projesi geliştirilebilir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 217 Cevabı
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Kalıp yargı nedir?
- Cevap: Kalıp yargılar, kanıtlanamayan inançlara dayanan, tahminî ve duygusal, yanlış ya da gerçeğin tamamını göstermeyen, herhangi bir kişi hakkında kısa yoldan bilgi edinmeyi sağlayan, toplumda sorgulanmadan hızlı biçimde yayılan, olumlu veya olumsuz nitelendirmelerdir.
2. Kalıp yargı nasıl oluşur?
- Cevap:Genel bilgiler içeren kalıp yargılar, toplumsal yaşama, gelenek ve göreneklere ya da kişisel eğilimlere dayalı olarak meydana gelir ve pek sorgulanmadan konuşma yoluyla hızlı bir biçimde yayılır ve davranışa dönüşür.
3. Kalıp yargıların toplumlar arası ilişkilere etkilerini değerlendiriniz.
- Cevap: Kalıp yargılar toplumların birbirini doğru tanımasını engeller. Bir toplumun diğer topluma olan söz ve davranışını olumsuz etkileyebilir. toplumların arasında büyük iletişim sorunları olmasına yol açabilir ve toplumları birbirinden uzaklaştırabilir.
Aşağıdaki kavram haritasını inceleyiniz. Boş bırakılan yerleri doldurunuz.
- Cevap: Bu etkinliği sizlerde rahatça yapabilirsiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 7. Ünite Ülkeler Arası Köprüler Sayfa 214, 215, 216, 217 Biz Konuksever Bir Milletiz Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap